GREI לוגו של
GREI AI
המדריך של GREI
משרדי תיווך
Tab Icon
ממשלה

מערכת הממשל ביוון

מערכת הממשל ביוון מבוססת על דמוקרטיה פרלמנטרית המשלבת מסורת דמוקרטית עשירה עם עקרונות מודרניים, ומשקפת את ההיסטוריה הפוליטית העשירה של יוון.

תמונה של  מערכת הממשל ביוון

מערכת הממשל ביוון היא רפובליקה פרלמנטרית, שבה הנשיא הוא ראש המדינה וראש הממשלה הינו מנהיג הממשלה. הפוליטיקה היוונית מושפעת רבות מההיסטוריה העשירה שלה, הכוללת את התקופות הקלאסיות, ההלניסטיות, הרומיות, והביזנטיות, ועד לעת המודרנית.
ביוון יש כ-9.8 מיליון בעלי זכות בחירה, מספר שעשוי להשתנות מעט בין בחירות. זכות הבחירה ניתנת לכל אזרח מגיל 17 ומעלה.

מערכת הממשל
הממשל היווני מורכב משלושה ענפים מרכזיים: הרשות המבצעת, הרשות המחוקקת והרשות השופטת.

1. הרשות המבצעת:
- הנשיא: הנשיא נבחר על ידי הפרלמנט לתקופה של חמש שנים. תפקידיו כוללים חתימה על חוקים, מינוי ראש הממשלה והשרים, וייצוג המדינה כלפי חוץ. סמכויות הנשיא מוגבלות יחסית, והן בעיקר טקסיות וסמליות.
- ראש הממשלה: ראש הממשלה הוא ראש הרשות המבצעת ומנהיג הממשלה. הוא נבחר על ידי הנשיא מבין חברי הפרלמנט על בסיס תמיכת הרוב בפרלמנט.

2. הרשות המחוקקת:
- הפרלמנט (Vouli): הפרלמנט היווני הוא חד-קאמרי ומורכב מ-300 חברים שנבחרים לכהונה של ארבע שנים. הפרלמנט אחראי על חקיקת חוקים, אישור תקציב המדינה ופיקוח על הרשות המבצעת.

3. הרשות השופטת:
- מערכת המשפט: כוללת את בית המשפט העליון (Areopagus), בית הדין לחוקה, ובתי משפט רגילים לערעורים. מערכת המשפט היוונית עצמאית ומיועדת להבטיח את שלטון החוק והגנה על זכויות האזרח.

שיטת הבחירות
שיטת הבחירות ביוון היא יחסית (proportional representation) עם אלמנטים של תמריץ לרוב. כל 300 המושבים בפרלמנט נבחרים במחוזות בחירה מרובים. ישנה מגבלה של אחוז חסימה של 3% על מנת שמפלגה תיכנס לפרלמנט.
הבחירות נערכות על בסיס רשימות מפלגתיות סגורות, והבוחרים מצביעים לרשימה מפלגתית ולא למועמד אינדיבידואלי. מערכת הבחירות הזו מאפשרת ייצוג למגוון רחב של מפלגות בפרלמנט.

המפלגות הפוליטיות
ביוון ישנם מספר מפלגות פוליטיות עיקריות, ביניהן:

1. מפלגת הדמוקרטיה החדשה (New Democracy - ND):
- מפלגת הדמוקרטיה החדשה היא מפלגת ימין-מרכז שמרנית. היא אחת מהמפלגות הגדולות ביותר ביוון, ומקדמת מדיניות כלכלית ליברלית, דוגלת בשוק חופשי, ותומכת בהמשך חברותה של יוון באיחוד האירופי ובנאט"ו.

2. מפלגת סיריזה (SYRIZA):
- סיריזה היא מפלגת שמאל רדיקלית שנוסדה כאיחוד של מספר מפלגות שמאל קטנות יותר. היא מתמקדת במדיניות סוציאליסטית, רפורמות כלכליות וחברתיות, והגנה על זכויות העובדים.

3. מפלגת התנועה לשינוי (KINAL):
- KINAL היא מפלגת מרכז-שמאל שהוקמה כאיחוד של מספר מפלגות סוציאל-דמוקרטיות, כולל המפלגה הסוציאליסטית הפאנהלנית (PASOK). היא מקדמת מדיניות כלכלית וחברתית מתונה, עם דגש על רפורמות פרוגרסיביות ושוויון חברתי.

4. המפלגה הקומוניסטית של יוון (KKE):
- KKE היא מפלגת שמאל קיצונית שמקדמת אידיאולוגיה מרקסיסטית-לניניסטית. המפלגה דוגלת בשינוי מהפכני של החברה היוונית והקמת כלכלה סוציאליסטית מתוכננת.

5. מפלגת הפתרון היווני (Greek Solution):
- מפלגת ימין פופוליסטית עם דגש על סוגיות לאומיות, עמידה נגד הגירה בלתי חוקית, ושימור המסורת היוונית. המפלגה תומכת בצעדים כלכליים פרוטקציוניסטיים ובהתקרבות לרוסיה.

6. מפלגת MeRA25:
- MeRA25 היא מפלגת שמאל כלכלית, שהוקמה על ידי יאניס ורופאקיס, שר האוצר לשעבר. היא דוגלת ברפורמות כלכליות רדיקליות, ביטול החוב הציבורי, והנהגת מדיניות כלכלית סוציאל-דמוקרטית.

נכון ליוני 2024, ראש ממשלת יוון הוא קיריאקוס מיצוטאקיס (Kyriakos Mitsotakis). מיצוטאקיס הוא מנהיג מפלגת הדמוקרטיה החדשה (New Democracy - ND), מפלגת ימין-מרכז שמרנית. הוא נכנס לתפקיד ראש הממשלה ביולי 2019 לאחר ניצחונה של מפלגתו בבחירות הכלליות. תחת הנהגתו, הדמוקרטיה החדשה התמקדה ברפורמות כלכליות, חיזוק הצמיחה הכלכלית והמשך שיפור היחסים עם האיחוד האירופי.

סיכום
יוון היא מדינה עם היסטוריה פוליטית עשירה ומערכת ממשל דמוקרטית מבוססת. המערכת הפוליטית ביוון מורכבת ממגוון רחב של מפלגות, אשר משקפות את המגוון הדעות והאידיאולוגיות בחברה היוונית. שיטת הבחירות הפרופורציונלית מאפשרת ייצוג רחב בפרלמנט, ותורמת לפלורליזם פוליטי ולדיון ציבורי עשיר.

לכל הנכסים ביוון

לכל הנכסים >
;